Bygge hjemmestudio?

Bygge hjemmestudio?

Bygge hjemmestudio?


Stadig flere og flere har ønske om å bygge sitt eget hjemmestudio for innspilling av musikk. I dagens samfunn er hjemmestudio mer vanlig enn de fleste vil tro. Alt man trenger for å kommi gang er en pc/mac, en software for innspilling, lydkort og en mikrofon. Mange musikere bruker gjerne hjemmestudioet til å skissere og planlegge musikk, for å så gå i et profft studio og spille inn senere. Andre produserer låter og album hjemme på "gutterommet" eller i stua.

Om du foretrekker å spille gitar, munnspill, synge, eller tryller frem beinhard techno på keyboardet - det blir stadig mer populært å lage hjemmestudio. Sound & Media Group innehar kompetansen og utstyret du trenger for å komme i gang med et lite eller stort hjemmestudio. Vi hjelper deg med alt fra mikrofoner, til utforming av selve rommet. Sound & Media Group kan levere alt fra enkeltstående artikler, til et komplett hjemmestudio ned til hver minste skrue man trenger for å bygge opp et rom fra bunn.

Hvorfor velger mange hjemmestuido?

Med et hjemmestudio kan du lage egne sanger som blir bevart. Du kan sitte på gutterommet eller i kjellerstua og lage proff musikk som du bare for få år siden måtte leie et lydstudio for å få til. Ikke minst kan du lure alle til å tro at du er en multiinstrumentalist, og det hjelper også på at mange av dagens mest kjente artister nettopp startet med et lite hjemmestudio.

Hva trenger jeg?

La oss først starte med på nevne det du IKKE trenger. Mange tror fortsatt at en god og dyr mikser er nøkkelen til et profesjonelt hjemmestudio. Dersom man skal starte i det små og har begrenset med midler er en mikse noe man overhodet ikke trenger å prioritere for å komme i mål - bruk heller programvare. Du trenger heller ikke bruke unødvendig med penger på dyre mikrofonforsterkere og hodetelefonforsterker da dette ofte er innebygget i eksterne lydkortet.

Så kan vi nevne noen av tingene du trenger:

 • Datamaskin
  Enten du velger en bærbar eller stasjonær PC/Mac, sørg for å ha en maskin med midedls kraftig prosessor og litt skjermstørrelse. Bruk gjerne en ekstra skjerm om du har mulighet til det, da lydprogrammer ofte krever litt plass i skjermbildet når du jobber.
 • Programvare
  Bruk heller noen ekstra kroner på en god programvare foran en mikser! Det er her musikken lagres, bearbeides og eksporteres. Last gjerne ned prøveversjoner og gjør deg kjent med programvarene før du velger. Vi i Sound & Media Group anbefaler de tre programmene som er ledende i markedet; Cubase, Logic eller ProTools. Dersom du er på utkikk etter en god programvare som er gratis, sjekk gjerne ut programvaren Reaper.
 • Lydkort
  Velg et lydkort som gir deg mye for pengene. Vi anbefaler for eksempel Focusrite Scarlett- eller Presonus AudioBox-serien. Hva som skiller disse lydkortene i kvalitet kan diskuteres langt om lenge og lengre enn lang. Faktum er at begge deler gir deg mye lydkort for pengene med gode preamper og konvertere. Her kan man også gå for en mikrofon med innebygget konverter som kobles direkte til datamaskinen med USB. Ta for eksempel en kikk på Lewitt LCT 450 og Lewitt LCT 650. Ulempen her er at man da låser seg til å kun spille inn via mikrofon. Et lydkort gir deg som oftes flere muligheter og mer fleksibilitet.
 • Mikrofon
  Uansett musikksjanger du satser på må du ha en god mikrofon. Sound & Media Group anbefaler Lewitt LCT 240 - En mikrofon av høy kvalitet, innenfor et rimelig budsjett. Her anbefaler vi også at man plukker med et popfilter. Et popfilter er et filter man setter foran mikrofonen for å fjerne store luftmenger fra munnen når en synger i mikrofonen. En studiomikrofon er veldig følsom og store luftmengder produserer en "pop-lyd" i mikrofonen.
 • Mikrofonstativ
  Dette punktet er veldig enkelt og greit: Du trenger et mikrofonstativ - med galge. Et stativ uten galge er ofte mer i øyenfallende, men lite fleksibelt. Et stativ med galge gir deg mulighet til å mikke opp forsterkere, trommer, gitarer og andre steder hvor man trenger å ha selve mikrofonstativet på litt avstand fra lydkilden.
 • Hodetelefoner
  Her kan det også lønne seg og legge igjen noen kroner. Her anbefaler vi Beyerdynamic DT770 som er et er et godt kompromiss mellom presisjon og pris. Hodetelefonene er også lukket, noe som gir ærlig og god lytting uten at de lekker lyd. Dette er god egenskap da du gjerne vil ha det stille rundt deg når du spiller inn med mikrofon, slik at ikke støy fra hodetelefonene trenger inn i mikrofonen og innspillingen din.
 • Monitorer
  Hold tunga i riktig munn: Ikke ta fete høyttalere designet for hjemmekino eller lignenede og bruk som studiomonitorer. Vanlige høyttalere er laget for å gi best mulig lyd. Studiomontorer er laget for å gi ærlig lyd, slik at du kan jobbe med musikken og produsere den best mulig for høyttalerne som skal spille den i ettertid. Vi anbefaler Yamaha HS5 eller Yamaha HS7 som valg av første monitorer. Dette fordi de er rimelige, ærlige og gir mye for pengene.

Til slutt kan vi nevne litt ekstra utstyr som er "kjekt å ha":

 • Keyboard
  Dersom du har som mål å produsere elektronisk musikk, beats eller hip-hop, kan det være greit å ha tilgang på et MIDI-keyboard. Disse kan sammenlignes med en fjernkontroll som “tilfeldigvis” er formet som et musikkinstrument. De har ikke lyd selv, men spiller den av gjennom datamaskinen. Her kan du tildele keyboardet lyder fra trommer, piano, synther, osv... I stedet for å tegne musikken du produserer med mus og tastatur, kan du spille den inn gjennom et MIDI-keyboard.
 • Lyddempere / Akustikkplater
  Å dempe lyden ut fra studio er alltid en god idé, men jobber du på budsjett kan det fort bli dyrt å lydisolere gulv, vegger og tak. Her finnes det enklere produkter du kan velge som en fungerende løsning. Vi i Sound & Media Group forhandler akustikkplater fra flere produsenter. Disse kan leveres i alle størrelser og fasonger ut i fra hvor og hvordan de skal plasseres. Vi er også behjelpelig med utforming av ditt hjemmestudio og demping/isolering av dette.